Som mange av dere erfarer er det en sørgelig mangel på penicillin mikstur, samtidig med en høy forekomst av GAS-infeksjoner. Mange etterspør hvilke alternativer som bør brukes. Interessegruppen for infeksjoner og immunologi i Norsk barnelegeforening, Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn og Antibiotikasenteret for primærmedisin er enige om en prioriteringsliste.
Det viktigste rådet er selvsagt å unngå å antibiotikabehandle milde infeksjoner, jmf Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten.
Hvis man vurderer at antibiotika er nødvendig, er det viktig å vite at penicillin tabletter kan knuses og gis i mat. Dette bør vurderes før man velger et annet antibiotikum.
Rangerte alternativer:
- Amoksicillin (Amoxicillin®, Imaxi®) mikstur 100 mg/ml
- Cefaleksin (Keflex®) mikstur 50 mg/ml
- Erytromycin (Abboticin®, Ery-max®) mikstur 100 mg/ml
- Trimetoprim-sulfametoksasol (Bactrim®) mikstur 40/8 mg/ml
- Amoksicillin-klavulansyre (Augmentin®) mikstur 80/11,4 mg/ml
- Klindamycin (Dalacin®) mikstur 15 mg/ml
Cefaleksin og erytromycin kan anses som likestilte alternativer. Ved invasive GAS-infeksjoner er det en resistens mot erytromycin på rundt 20 %, men det er usikkert om det samme gjelder ved halsinfeksjoner og skarlagensfeber. Cefaleksin er et bredspektret antibiotikum som vi i liten grad ønsker skal brukes i primærhelsetjenesten, men det er mindre resistensdrivende enn andre cefalosporiner.
Innen kort tid vil penicillin mikstur være tilgjengelig igjen. Fenoksymetylpenicillin er definitivt det foretrukne preparatet ved behandlingskrevende GAS-infeksjoner.