Er det nødvendig med antibiotika ved blærekatarr? – Antibiotika.no

Blærekatarr kalles også nedre urinveisinfeksjon eller cystitt. Urinen inneholder vanligvis ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret. Bakteriene kan da forlytte seg opp til blæren og det oppstår en bakteriell infeksjon i urinblærens og urinrørets slimhinner.

Enkelte faktorer øker risikoen for blærekatarr, det kan være sex, bruk av en vaginal sædcelledrepende krem eller gel, diabetes, urinkateter, høy alder, overgangsalder og graviditet.

Symptomer på blærekatarr er sviende smerte når du later vannet og en trang til å tisse oftere enn vanlig. Urinene kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod. Du kan også oppleve smerter i mageområdet og i nedre del av ryggen.

Ukomplisert blærekatarr, det vil si nedre urinveisinfeksjon hos ikke-gravide og ellers friske kvinner som ikke er spesielt utsatt for infeksjoner, går ofte over av seg selv i løpet tre dager til en uke. Ved store plager eller ved komplisert blærekatarr (urinveisinfeksjon hos gravide, menn og barn) er det ofte nødvendig med antibiotikabehandling.

For å lindre plagene kan du:

  • Drikke rikelig med vann for å «skylle ut» bakteriene
  • Ta Paracetamol eller Ibuprofen
  • Holde varmeflaske over magen

Ta kontakt med legen dersom du er i tvil om du har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler.

For ytterligere informasjon om blærekatarr: Blærekatarr (helsebiblioteket.no)