Antibiotika og alkohol – Antibiotika.no

Er det farlig å kombinere antibiotika med alkohol?

Antibiotika mister ikke effekten selv om du drikker alkohol, og det er ikke farlig å drikke vin og øl i moderate mengder. Det anbefales imidlertid ikke å drikke store mengder alkohol. Når du drikker alkohol blir kroppens evne til å bekjempe infeksjoner dårligere. Hvis du har fått antibiotika av legen, er det fordi legen mener at du har en infeksjon som trenger behandling. Da er det viktig å ta det med ro, både med aktiviteter og inntak av alkohol, slik at kroppen kan bruke kreftene på å bli frisk.

Når du drikker store mengder alkohol skiller kroppen ut mer væske, og legemidler kan få en dårligere effekt. Da tar det lengre tid å bli frisk. Både alkohol og antibiotika kan gi løs avføring, noe som kan redusere opptaket av antibiotika fra tarmen. Dersom du blir kvalm og kaster opp, kan dette også redusere effekten av antibiotikakuren.

Det har tidligere vært advart om å kombinere metronidazol (Flagyl© og Metronidazol©) med alkohol, fordi det kan gi en antabuslignende effekt (rustelefonen.no). I en norsk artikkel fra 2014 har man undersøkt om det er grunnlag for å gi en slik advarsel. Artikkelforfatterne mener at det er det ikke. Les hele artikkelen fra Tidsskriftet for Den norske legeforening Er det virkelig farlig å kombinere metronidazol og alkohol? (tidsskriftet.no)

 

Publisert 21. oktober 2019