Kartlegging og målinger er et godt utgangspunkt for å lage konkrete mål og å sette inn tiltak for å styre antibiotikabruken. Det gjør det også mulig å vurdere om iverksatte tiltak fører til ønsket endring; reduksjon i unødig bruk av bredspektrede antibotika.
Ledelsesforankring og ansvarliggjøring er essensielt i et antibiotikastyringsprogram. Ledelsen oppnevner tverrfaglige antibiotikateam som får mandat for å drive forbedringsarbeid rettet mot antibiotikabruk.
Antibiotikastyringsarbeidet i helseforetakene bygger på en rekke sentrale publikasjoner:
Før man begynner å planlegge forbedringstiltak, må enheten erkjenne behovet for forbedring.
Før man starter med forbedringstiltak, anbefaler Model for improvement å svare på tre spørsmål:
1. Hva ønsker vi å oppnå?
2. Hvordan vet vi at en endring er en forbedring?
3. Hvilke endringer kan vi gjøre som vil føre til en forbedring?
Andre metoder som kan brukes for å kartlegge barrierer.
Fiskebeinsdiagram kan bl.a brukes for å kartlegge mulige årsaker til et sammensatt problem:
Interessent kartlegging kan bl.a brukes for å identifisere nødvendige interessenter i et antibiotikastyringsprogram:
Styrkeanalyse kan bl.a brukes for å analysere hvilke krefter som påvirker i positiv retning i forhold til måloppnåelse og hvilke krefter som blokkerer eller hindrer måloppnåelse:
Etter å ha erkjent behovet for forbedring, satt seg mål, valgt måleverktøy og tiltak, skal tiltak implementeres. I forbedringsarbeid bl.a. innen smittevern har man sett nytten av å samle all denne informasjonen i en tiltakspakke, slik at alle involverte skal kunne vite hva målet er og hva som skal gjøres. Vi foreslår at man prøver ut tiltakene på en post, for så evt. å implementere samme tiltak på andre poster/ avdelinger som har satt seg samme mål.
Det er flere måter å drive praktisk antibiotikastyring. Her er nærmere beskrivelse av ulike tiltak:
KAS har sluttført forslag til 4 tiltakspakker, ut i fra hva vi har erfart som gir mest gevinst i forhold til å redusere unødig bruk av bredspektrede antibiotika. Arbeidet med tiltakspakkene startet i workshop på kurset på Solstrand i mai 2017.
Ved utarbeidelse av tiltakspakkene har vi tatt utgangspunkt i tiltakspakkene i pasientsikkerhetsprogrammet. Vedlagt er en mal som kan brukes ved ønske om å utarbeide egne tiltakspakker:
God informasjon til alle involverte parter, om både selve tiltaket og hva man ønsker å oppnå, er viktig. For å strukturere A-teamets mål og målgruppe samt aktiviteter som skal gjennomføres, er kommunikasjonsplan et nyttig hjelpemiddel.
En tids-og aktivitetsplan er et nyttig hjelpemiddel for å planlegge, få oversikt og holde fokus på A-teamets overordnede mål, aktiviteter og tidsfrister.
En løpende evaluering av tiltakene i antibiotikastyringsprogrammet er avgjørende for å vite om de har virket etter hensikten, og for å se hvilke justeringer som eventuelt må gjøres underveis. Konkret betyr evaluering at resultatene av målingene diskuteres i lys av målsetningen, både med ledelsen og medarbeidere. Når det er på tide å evaluere må fastsettes i planleggingsfasen.
Hovedspørsmålet evalueringen skal svare på er: Er målet nådd?
Eksempelvis: Har andelen pasienter med samfunnservervet pneumoni som behandles med penicillin økt fra x % til y % innen z måneder?
Nå har man planlagt, utført, og evaluert forbedringstiltakene og målingene gjort i forbindelse med implementeringen av tiltak. Dersom prosessmål og resultatmål ikke viser bedring (eller mulig forverring), og man har kartlagt hvorfor, er det nå på tide å gjøre nødvendige justeringer.
Dersom tiltakene som er iverksatt fungerer tilfredsstillende, er det viktig å sikre at forbedringene innføres i vanlig drift og at de opprettholdes. Det er også nødvendig at antibiotikastyringsprogrammet inkluderer system for å overvåke at ny praksis fungerer optimalt.
Dersom lederforankring/forankring i enheten mangler, må dette justeres gjennom møter med ledelse/champions, og gjennom undervisning for å øke forståelsen av utfordringen.
Dersom målet er urealistisk, uoppnåelig eller direkte feil må man enes om et nytt mål.
Dersom tiltakene ikke fungerer optimalt, må de endres, eller man må velge andre tiltak.
Dersom målingene er vanskelige å gjennomføre, må måleverktøy justeres eller byttes ut.
Til slutt må tiltakspakken justeres i henhold til eventuelle nye mål, målinger og tiltak, og man må legge en plan for å implementere den nye tiltakspakken.
Antibiotikastyring må bygges inn i organisasjonens systemer og infrastruktur.
Målinger en til to ganger i året, og synliggjøre og drøfte resultatene med ledere og medarbeidere. Det er et lederansvar å sørge for at dette gjøres og at resultatene brukes videre i antibiotikastyringsarbeidet.
Å dele erfaringer fra antibiotikastyringsarbeidet er en viktig oppgave for A-teamene. Dette kan gjøres via lokale eller nasjonale nettverk, eller gjennom å tilrettelegge for felles læring ved at prosjektene blir gjort kjent gjennom blant annet artikler, postere og foredrag.