Om antibiotika – Antibiotika.no

Antibiotika er en av de viktigste oppdagelsen i den medisinske historie og har gjort det mulig å behandle og helbrede sykdommer som tidligere kunne være dødelige. Bruken av antibiotika er stadig økende og dessverre er det ofte slik at antibiotika ikke bare brukes mot farlige sykdommer, men også mot ufarlige og plagsomme tilstander.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Bakterier

Antibiotika virker kun mot bakterier og ikke mot andre mikroorganismer slik som virus og sopp. Kroppens eget immunforsvar kan kjempe mot alle typer mikroorganismer og i de fleste tilfeller av infeksjoner, også bakterieinfeksjoner, vil man bli frisk uten medisiner.

Mennesket har en stor mengde forskjellige bakterier i og på kroppen. Bakterier er nødvendige for at kroppen skal fungere. De har blant annet viktige roller i fordøyelsen og i immunforsvaret og de fleste bakterier er ikke sykdomsfremkallende.

Infeksjonssykdommer

Infeksjoner kan oppstå hvis man blir utsatt for sykdomsfremkallende bakterier, eller hvis ufarlige bakterier havner på ”feil” sted. En vanlig og nødvendig bakterie i tarmsystemet kan for eksempel gi blærekatarr hvis den havner i urinblæren.

De fleste typer antibiotika dreper ikke kun sykdomsfremkallende bakterier, men også en del av kroppens ufarlige bakterier. En antibiotikakur kan derfor gi bivirkninger i form av at det blir ubalanse i kroppens naturlige bakteriesammensetning. Andre bivirkninger kan være allergiske reaksjoner og fordøyelsesplager.

Når en pasient har en infeksjonssykdom er det nødvendig å vurdere om infeksjonen skyldes bakterier, om det er nødvendig å bruke antibiotika eller om infeksjonen vil gå over av seg selv uten særlige plager. Hvis antibiotika er nødvendig må man vurdere hvilken type antibiotika som skal brukes, i hvilke doser og over hvor lang tid.

Ulike typer antibiotika

Det første virksomme antibiotikum, penicillin, ble oppdaget rundt 1930 og kom i bruk ved midten av forrige århundre. Det finnes nå mange forskjellige typer antibiotika. Noen typer virker mot et bredt spekter av bakterier, mens andre typer bare virker mot visse bakterier. Det er også forskjell på hvor i kroppen antibiotikatypen virker best. Antibiotika kan leveres som tabletter, mikstur, dråper, salve eller som væske som gis rett i blodet.

Det skjer fortsatt veldig lite når det gjelder utviklingen av nye antibiotika og det er derfor svært viktig å bevare de antibiotika vi har til rådighet.