logo ASP
Illustrasjon av en lege og en pasient i sykeseng

Riktigere antibiotikabruk i sykehjem/ kommunale helseinstitusjoner (RASK)

Ønsker du å optimalisere antibiotikabruken ? Forbedre pasientsikkerheten og samtidig gjøre en viktig innsats i arbeidet mot antibiotikaresistens? RASK er et gratis antibiotikastyringsprogram som hjelper deg med nettopp dette.

Som deltagere i RASK får dere tilgang til verktøy og oppdatert kunnskap til å hjelpe dere til riktig(ere) bruk og til å redusere unødig bruk av antibiotika. 

Antibiotikaresistens (AMR) er ifølge WHO en av de største helsetruslene vi har, og er et økende problem både nasjonalt og globalt. En infeksjon med en antibiotikaresistent bakterie kan være vanskeligere å behandle, vare lengre og i verste fall dødelig.  

I Norge er vi fortsatt ganske heldige når det gjelder antibiokaresistens, men også hos oss er resistensen økende.  

Norske sykehjem står for 6% av antibiotikabruken i Norge. Når vi vet at en av de viktigste årsakene til utvikling av antibiotikaresistens er overforbruk og feil bruk av antibiotika, er det viktig at vi bruker den riktig for at også morgendagens pasienter kan få tilgang til denne viktige medisinen 

Ved å være med i RASK får dere tilgang til verktøy og oppdatert kunnskap til å hjelpe dere til riktig(ere) bruk og til å redusere unødig bruk av antibiotika. Økt bevissthet omkring antibiotikabruken på egen institusjon, mer kunnskap om diagnostikk og behandling av infeksjoner samt fokus på forbedringsarbeid. På lang sikt er målet mindre sykelighet og død forårsaket av resistente bakterier. 

Hovedverktøyet i RASK er den årlige antibiotikarapporten. I tillegg er det et e-læringskurs på vår kursportal hvor man får kursbevis og om du er lege kurspoeng. Videre har vi informasjonsmateriell og undervisningsmateriell, noe ment som selvstudium og andre egner seg godt til gruppe/internundervisning. Vi ønsker at materialet i RASK skal oppleves nyttig for de ulike faggruppene og vi utvikler derfor innhold med tanke på dette.  

Vi arrangerer også webinarer. Tema og dato for fremtidige webinarer blir lagt ut på nettsidene våre, samt at kontaktpersonene vil få tilsendt invitasjon direkte. 

Antibiotikarapporten er grunnsteinen i RASK. Antibiotikarapporten baserer seg på innkjøpsdata fra apoteket. Vi henter ut for en periode av gangen og perioden strekker seg over ett år. Første året er det naturlig nok kun en periode med data. Fra og med andre året man er med i RASK vil institusjonen motta en rapport som sammenlikner de to siste periodene. Institusjonen kan dermed se utviklingen fra år til år og også bruke rapporten som måleverktøy i forbedringsarbeidet.

For å oppnå forbedring er det nødvendig med: 

  • Mål: Med utgangspunkt i antibiotikarapporten kan dere i fellesskap sette egne forbedringsmål.  
  • Målinger: Den årlige rapporten viser hvordan antibiotikabruken har vært det siste året. 
  • Tiltak: Videoene og materiellet på disse nettsidene tilbyr tiltak som kan settes inn for å nå målet. Gjennom gruppediskusjoner kan dere også finne på egne tiltak. 

Å sette opp forbedringsmål kan være noe utfordrende den første gangen man gjør det. Vi anbefaler at man startet med et lite mål som er målbart, og antibiotikarapporten kan brukes som utgangspunkt. Ved å bruke PDSA-sirkelen kan det være lettere å følge målet og justere det underveis.

Se gjerne I trygge hender 24-7 sin side om kvalitetsforbedring her: Kvalitetsforbedring - Itryggehender (itryggehender24-7.no).

For å være med må dere melde der inn via påmeldingslenken på nettsidene våre. Det er viktig at påmelding er avklart med leder på institusjonen. Påmelding er fortløpende, men rapportene sendes ut kun en gang per år. Siste frist for påmelding i din helseregion i inneværende år vil stå på nettsidene våre. Det er nok å melde seg på en gang, dere må ikke melde dere på hvert år.  

Den dere fører opp som kontaktperson er den som vil motta rapportene, motta lenke til webinarer og liknende. Kort sagt er det den personen som skal være bindeleddet mellom RASK og sykehjemmet/institusjonen. Det er derfor viktig at vi har rett kontaktinformasjon. Om kontaktpersonen også skal være den som holder i RASK på sykehjemmet, eller om dere skal være fler er opp til dere.

Skjer det endringer i løpet av tiden dere er påmeldt, for eksempel at dere bytter apotek, byttet kontaktperson, endret belegg eller liknende er det viktig at dere gir oss beskjed. Dette gjør dere ved å sende inn endringsskjema.

Videre må vi ha tillatelse til å hente ut apotekdata. Dette er ikke det samme som påmelding. Dette skjemaet er sendt inn av mange kommuner allerede. Både tillatelse og påmelding må være i orden for at dere er med og dermed mottar antibiotikarapporten. Er du usikker på om din kommune har sendt inn tillatelse, ta kontakt med kommunalsjef eller virksomhetsleder i din kommune eller send oss en e-post. Tillatelsen er gyldig til og med 2028. 

Hvis dere ønsker å melde dere av ber vi om at dere sender inn avmeldingsskjema.

Sist oppdatert 02.12.2024