Når er det nødvendig med antibiotika? – Antibiotika.no

Når er det nødvendig med antibiotika?

Riktig antibiotikabruk er det beste for både voksne og barn. Når må jeg som voksen ha antibiotika? Når trenger barn antibiotika? Her finner du mer informajon om hva og hvordan du bør forholde deg når barnet ditt eller du selv har en luftveisinfeksjon eller blærekatarr.

Antibiotika virker ikke på virus

Antibiotika virker ikke på virus, og virus er årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser og bihulebetennelser og alle forkjølelser. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd. Antibiotika har ingen effekt på virus og fører heller ikke til lindring av plager.

Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika.
Ved de fleste infeksjoner anbefales det å se situasjonen an i 2-3 dager.

Antibiotikabruk

Antibiotika er viktige og effektive medisiner i behandling av infeksjoner som skyldes bakterier. Uriktig bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier. Det vil si at antibiotikabehandling ikke lenger har effekt på disse bakteriene.

Hva betyr antibiotikaresistens for behandling av alminnelige luftveisinfeksjoner ?

Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Utenfor sykehus brukes mye antibiotika til behandling av luftveisinfeksjoner, spesielt hos barn. For å beholde antibiotika som effektive medisiner, er det viktig å begrense feilaktig bruk av antibiotika i behandling av slike infeksjoner.

Er du i tvil om barnet ditt eller du selv har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler, skal du ta kontakt med lege. Legen vil også bidra med råd om hvordan du best kan lindre barnets eller dine plager til infeksjonen går over.

Når antibiotika er nødvendig?

Når legen har vurdert at du eller ditt barn har en infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt. Dersom man ikke fullfører antibiotikakuren, vil bare noen av bakteriene utryddes. De mer motstandsdyktige vil kunne overleve, formere seg og blir flere.

Sist endret 08.06.2017 1:33