Når er det nødvendig med antibiotika? – Antibiotika.no

Antibiotika er nødvendig når legen har vurdert at du eller ditt barn har en bakterieinfeksjon som må behandles med antibiotika. Det er da viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt. Dersom antibiotikakuren ikke fullføres vil kun noen av bakteriene utryddes og de motstandsdyktige bakteriene vil kunne overleve og formere seg.

Antibiotika virker ikke på virus

Antibiotika virker ikke på virus, og virus er årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser, bihulebetennelser og forkjølelser. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd. Antibiotika fører heller ikke til lindring av plager ved en virusinfeksjon.

Mange bakterielle infeksjoner går også over av seg selv uten antibiotikabehandling.

Ved de fleste infeksjoner anbefales det å se an situasjonen i 2 til 3 dager.

Ta kontakt med legen dersom du er i tvil om du eller ditt barn har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler. Legen vil bidra med råd om hvordan du best kan lindre barnets eller dine plager til infeksjonen går over.

Har du en luftveisinfeksjon kan det hende legen gir deg en antibiotikafri resept.

Antibiotikabruk

Antibiotika er viktige og effektive medisiner i behandling av infeksjoner som skyldes bakterier. Feilaktig bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier. Det vil si at antibiotikabehandling ikke lenger har effekt på disse bakteriene.

Hva betyr antibiotikaresistens for behandling av alminnelige luftveisinfeksjoner ?

Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Utenfor sykehus brukes mye antibiotika til behandling av luftveisinfeksjoner, spesielt hos barn. For å beholde antibiotika som effektive medisiner er det viktig å begrense feilaktig bruk av antibiotika i behandling av slike infeksjoner.

Lytt til legen og ta antibiotika bare når du trenger det!