Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Et flyfoto av Haukeland Universitetssykehus med flere bygninger og omkringliggende grøntområde

Antibiotikastyring på sykehusnivå

Arbeidet for rasjonell antibiotikabruk til sykehuspasientene er avhengig av at sykehusene har et program som understøtter arbeidet i de kliniske enhetene, et antibiotikastyringsprogram.

I den nasjonale handlingsplanen mot antibiotikaresistens og i Helse- og omsorgsdepartementets oppdragsdokumenter er det nedfelt at alle sykehus skal ha et antibiotikastyringsprogram. Programmet kan med fordel integreres i sykehusets systematiske kvalitetsarbeid.

Sentrale element i et antibiotikastyringsprogram

I henhold til det amerikanske smittevernbyrået og annen litteratur er følgende element sentrale i et antibiotikastyringsprogram:

For å gi arbeidet ressurser, legitimitet og oppmerksomhet er det nødvendig med lederforankring. Dette formaliseres ofte gjennom et mandat der de forskjellige aktørenes ansvar og rolle tydeliggjøres.

Eksempler på mandat: 

Antibiotikastyringsprogram_Nordlandssykehuset

Antibiotikastyringsprogram_OUS

For å utvikle og drifte programmet er det avgjørende med et tverrfaglig team som har ansvar for dette. Teamet, kalt antibiotikateam, består typisk av lege, sykepleier og farmasøyt, men kan også ha medlemmer med annen bakgrunn.

For utvikling av programmenes innhold er det behov for tilgang på kompetanse om infeksjoner, mikrobiologi, legemidler og sykepleie.

Her er sidene våre med Fagressurser

For å kunne identifisere forbedringsområder og evaluere tiltak er det essensielt med overvåkning og rapportering av antibiotikabruk og antimikrobiell resistens.

Her er antibiotikarapporter for landets sykehus og helseforetak:

Antibiotikarapporter (NSAS)

 

Her er eksempler på resistensrapporter: 

Årsrapportering antibiotikaresistens OUS

Resistensoversikt i Helse Bergen

 

 

En grunnleggende forutsetning for programmene er at foretaket/sykehusets ansatte involvert i antibiotikabehandling har kunnskap om antibiotika, resistens og prinsipp for optimal antibiotikabruk, og dette må formidles. Undervisning er imidlertid ikke alene tilstrekkelig for å optimalisere antibiotikabruken.

 

For å optimalisere antibiotikabruken er det nødvendig med intervensjoner i de kliniske enhetene, som audit med feedback eller academic detailing, se Antibiotikastyring i en klinisk enhet (NSAS) Det kan også være aktuelt med strukturelle tiltak på foretak/sykehus-nivå, som innføring av beslutningsstøtte i elektronisk kurve eller innføring av ny mikrobiologisk diagnostikk.

Sist oppdatert 03.02.2025